Hoe werkt een magneetcontact in combinatie met een alarm?

Magneetcontact als beveiliging voor deuren, ramen of kasten

De laatste tijd zien wij dat er steeds vaker gebruik wordt gemaakt van magneetcontacten. Het zijn contactschakelaars die detecteren bij het openen en het sluiten van zowel deuren als ramen. Het is een contact waarbij de magneet tegen de detector wordt gehouden. Op het moment dat de magneet van de detector wordt afgehaald, zal het apparaat alarm slaan. Een magneetcontact kan op allerlei scharnierende voorwerpen worden gebruikt zoals bijvoorbeeld op kasten of op luiken. De magneetcontacten zijn verkrijgbaar als zowel bekabelde als draadloze magneten. De draadloze magneten werken op batterijen. Bij magneetcontacten wordt er gebruik gemaakt van het ‘normally open’ (NO) principe. Dat houdt in dat bij een normale toestand, dus bij gesloten deuren en ramen, er geen alarm wordt gegeven. Er wordt pas alarm geslagen wanneer de magneet van het contact wordt afgehaald, dus bij open deuren en ramen.

De werking van een magneetcontact

Een magneetcontact is een goede oplossing om je deuren en ramen beter te beveiligen. De werking van een magneetcontact is in theorie vrij simpel. Een magneetcontact bevestig je bij het slot van een deur, een raam, een kast of een luik. De normale toestand bij een magneetcontact geldt bij gesloten situatie. Op het moment dat er beweging plaatsvindt en dat er plotseling een opening wordt gemaakt, dan verliest de magneet het contact en wordt er een alarm gegeven. Het magnetisch veld van de magneet wordt te klein om contact te houden en dat wordt door het apparaat gedetecteerd. Daarbij kunt u ervoor kiezen om zelf gealarmeerd te worden, maar om ook direct verbonden te zijn met een meldkamer.

Het installeren van een magneetcontact

Het bevestigen en het installeren van een magneetcontact in uw woning is niet heel erg ingewikkeld. Vaak wordt het magneetcontact in de buurt van het slot of opening bevestigt en juist niet op de plek van de scharnieren. Houdt rekening met een afstand van ongeveer 10 centimeter van het slot of de opening. Bij het bevestigen van magneetcontacten op metalen deuren of op zwaardere luiken, is het verstandig om goed de werking van het apparaat te controleren. In sommige gevallen dient u gebruik te maken van magneetcontacten met een groter magnetisch veld. Verder kan het ook een goede keuze zijn om daarbij ook beveiligingscamera’s aan te schaffen en deze in uw woning te monteren. Bij gedetecteerde beweging of een gegeven alarm kunt u direct live meekijken in uw woning.