SELECTIE VERFIJNEN

Merk

Kleur

Display

Soort

Co melder

Koolstofmonoxide melder

Een koolstofmonoxide melder is een apparaat met een sensor dat constant de concentratie van koolstofmonoxide in de lucht meet. Een ander woord dat gebruik wordt voor een koolstofmonoxide melder is een CO-melder. Op het moment dat een koolstofmonoxide melder een hogere concentratie van koolstof detecteert, dan ontstaat er binnen het apparaat een chemische reactie. Dat komt doordat er een gel van onder andere zwavelzuur en elektrolyt in de sensor is verwerkt. Een gevaarlijk hoge concentratie van koolstofmonoxide leidt tot een chemische reactie, waarna het apparaat vervolgens alarm slaat. Een koolstofmonoxide melder is een detectiesysteem en een alarmsysteem in één apparaat. Voor iedere woning, bedrijfspand of andere ruimtes is een koolstofmonoxide melder eigenlijk onmisbaar en een must-have om op te hangen. De veiligheid staat voorop en daarbij horen ook koolstofmonoxide melders.

Product filteren

Product filteren

Blader door uw gewenste product via het snelfiltersysteem

Merk

Kleur

Display

Soort

Wanneer gebruik maken van een koolstofmonoxide melder?

Het is verstandig om altijd gebruik te maken van een koolstofmonoxide melder, want koolmonoxide is één van de gevaarlijkste gassen die in een huis zou kunnen ontstaan. Daarom is het van zeer groot belang om altijd een koolstofmonoxide melder in huis en op kantoor op te hangen. Daardoor kunt u op tijd tegen dit gas worden gewaarschuwd en uzelf en anderen om u heen zo snel mogelijk in veiligheid brengen. Koolmonoxide staat ook wel bekend als een sluipmoordenaar, want je ruikt het gas eigenlijk niet, maar bij inademing kan het ernstige gevolgen hebben voor je lichaam. Een koolmonoxidevergiftiging komt het meeste voor bij een verkeerd geïnstalleerde of een slecht werkende verbrandingstoestel, zoals een cv ketel, kachel of geiser. Daarnaast komt het ook voor bij mensen met verkeerde stookgewoonten of in situaties waarbij hout, gas of olie in een afgesloten ruimte wordt verband. Wees dus erg alert en zorg ervoor dat je over genoeg co melders beschikt, zodat je tijdig gealarmeerd kan worden van de aanwezigheid van koolmonoxide.

Let hierop bij het plaatsen van een koolstofmonoxide melder

Bij de plaatsing van een koolstofmonoxide melder wordt er onderscheid gemaakt tussen een ruimte met wel een verbrandingstoestel en een ruimte zonder een verbrandingstoestel. In een ruimte met een verbrandingstoestel, wat een mogelijke CO-bron zou kunnen zijn, dient u de koolstofmonoxide melder aan het plafond te bevestigen. Daarbij moet de melder centraal in de ruimte hangen, op een horizontale afstand tussen 1 en 3 meter van de CO-bron liggen en op minimaal 30 centimeter van de omliggende muren verwijderd zijn. Bij een schuin dak moet de melder aan de hoge zijde van het plafond bevestigd zijn en niet naast aanwezige ventilatieopeningen of achter objecten zoals gordijnen en kasten hangen. In een ruimte zonder een verbrandingstoestel dient u de melder op ademhoogte op te hangen. In een werkkamer is dat uw zit- of loophoogte en in een slaapkamer is dat uw lighoogte. Na het bevestigen van uw co melder is het verstandig om nog even de aandachtspunten te doorlopen en om het apparaat nogmaals te testen of het klaar voor gebruik is.