Hoe werkt een co-meter in combinatie met een alarm?

Wat is koolstofmonoxide?

Koolstofmonoxide komt vrij wanneer er in een ruimte sprake is van onvolledige verbranding. Koolstofmonoxide is een giftig gas dat eigenlijk niet waarneembaar is door geur, smaak of kleur. Je kunt het gas niet ruiken of zien en daarom wordt het ook wel de sluipmoordenaar genoemd. Op het moment dat de hoeveelheid koolstofmonoxide in huis drastisch toeneemt, dan kan het de aanwezige personen en huisdieren vergiftigen. In huis kan koolstofmonoxide voorkomen bij bijvoorbeeld fornuizen, cv-ketels en openhaarden. Maar koolstofmonoxide kan ook buitenshuis optreden zoals bijvoorbeeld bij trucks, auto’s en andere kleine motoren. Koolstofmonoxide kan de bloedstroom binnenkomen en ervoor zorgen dat het bloed minder goed tot geen zuurstof kan opnemen. Veelvoorkomende symptomen zijn bijvoorbeeld hoofdpijn, verwardheid, branderige ogen en het verliezen van je bewustzijn. De symptomen worden erger naar mate je langer en heviger wordt blootgesteld aan het gas koolstofmonoxide.

Hoe installeer en waar plaats je een koolmonoxidemelder?

Er zijn ontzettend veel mensen die te maken hebben gehad met een koolstofmonoxide-vergiftiging. Het is een veelvoorkomend probleem en daar dien je de juiste veiligheidsmaatregelen voor te moeten treffen. Het nemen van veiligheidsmaatregelen is niet lastig, maar dat kun je al vrij eenvoudig doen door een of meerdere koolstofmonoxidemelders te plaatsen. Het is belangrijk om te weten waar je precies een koolstofmonoxidemelder dient op te hangen. Het advies is om de apparaten niet overal in huis op te hangen, maar juist in iedere ruimte waar eventuele verbanding kan plaatsvinden. Op die manier maak je optimaal gebruik van je koolstofmonoxidemelders.

Tips omtrent het gebruik van een koolmonoxidemelder

Mocht u toch nog op zoek zijn naar wat meer informatie, dan raden wij u aan om onderstaande tips nog even tot u te nemen. De eerste tip is om de koolstofmonoxide melder te plaatsen in het midden van een plafond. Houd daarbij rekening met dat de melder wel minimaal 30 centimeter van de muren en ongeveer 1 tot 3 meter van de koolstofmonoxide-bron moet bevinden. Bij een schuin plafond dient u de melder aan de hoge zijde van het plafond te bevestigen. Wanneer het niet mogelijk is om de koolstofmonoxide melder aan het plafond op te hangen, dan kunt u het apparaat ook aan de muur bevestigen. Plaats de melder wel altijd boven de deuren en ramen. De tweede tip is om de koolstofmonoxidemelder niet naast andere voorwerpen te hangen zoals lampen of decoratie artikelen. Dan kunt u de CO melder beter plaatsen op ademhalingshoogte, oftewel op de hoogte van de activiteiten die in de ruimte worden uitgevoerd. Ten slotte is de derde tip om uw koolstofmonoxidemelder tijdig te vervangen voor een nieuw apparaat. Noteer ergens de einddatum die op het vervangingslabel van  uw CO melder staat weergegeven, zodat u precies weet wanneer het apparaat aan vervanging toe is.