Wat is Power over Ethernet (PoE)?

Power over Ethernet is een populaire technologie met verschillende mogelijkheden. De technologie zorgt, mits op de juiste wijze toegepast, voor veel gemak en verruimd de mogelijkheden om apparatuur te plaatsen. In onderstaand artikel is de PoE-technologie beschreven. Tevens wordt de werking uitgelegd en wordt de technologie toegespitst op buitencamera’s. Want ook bij beveiliging kan Power over Ethernet een belangrijke rol vervullen. Denk bijvoorbeeld aan het scenario waar er buitencamera’s gewenst zijn, maar er ter plekke geen voeding beschikbaar is. PoE lost dit probleem moeiteloos op. Nieuwsgierig geworden naar PoE en de mogelijkheden? Lees dan snel verder!

Power over Ethernet

PoE is een afkorting voor Power over Ethernet. Power over Ethernet is eenvoudig gezegd een technologie waarmee zowel voeding als data getransporteerd kan worden middels één netwerkkabel. Er wordt met één kabel een apparaat aangesloten en Power over Ethernet maakt volledig functioneren mogelijk. Er is bij deze technologie geen extra voedingsadapter nodig. Een ander voordeel is dat er geen 230 Volt aansluiting ter plekke nodig is – het apparaat wordt namelijk via de netwerkkabel voorzien van voeding! Dit is een van de meest populaire camerasets met POE vanuit de NVR

De werking van Power over Ethernet

Power over Ethernet is een vernuftige technologie, omdat er precies genoeg voeding wordt geleverd, via de netwerkkabel, om het apparaat dat is aangesloten van de juiste hoeveelheid spanning te voorzien. Een netwerkkabel bestaat uit acht aders. Er zijn als het ware acht draden binnen een netwerkkabel. Er worden in de meeste gevallen vier aders gereserveerd voor de internetaansluiting. De overige vier kabels gebruikt de PoE-technologie. De PoE-technologie meet of er een apparaat aangesloten is op de netwerkkabel. Is dat het geval? Dan wordt gemeten hoeveel stroom er nodig is om het apparaat te laten werken. Als de technologie dit gemeten heeft, wordt er spanning geleverd aan het apparaat. Die spanning is altijd voldoende en precies genoeg, omdat de PoE-technologie eerst heeft gemeten hoeveel een bepaald apparaat, bijvoorbeeld een beveiligingscamera, nodig heeft. Een voordeel van deze nauwkeurigheid is het feit dat kans op schade door toevoer van (te) veel spanning voorkomen wordt. De kans op schade door een overschot van stroom is nagenoeg nul vanwege de zorgvuldige metingen die de PoE-technologie verricht voordat er voeding wordt geleverd aan een bepaald apparaat.

PoE+

Er zijn verschillende Power over Ethernet versies. De eerste versie, het standaard PoE, draagt de naam 802.3af. Deze technologie beperkt zich tot het leveren van 15.4 Watt per poort. Na verloop van tijd is er een nieuwe versie uitgekomen van de technologie. De nieuwere versie, PoE+ of 802.3at genaamd, kan ongeveer het dubbele leveren. PoE+ is in staat 30 Watt per poort te leveren. Belangrijk om te melden is dat de PoE+-technologie goed samenwerkt met apparatuur van de voorgaande versie. Wanneer er bijvoorbeeld apparatuur is geïnstalleerd dat de eerste PoE, 802.3af, ondersteund, werkt dit ook met PoE+. Met een ander woord heet dat backwards compatible. Een gebruiker hoeft zich hierover dus geen zorgen te maken. Een uitstekende aanvulling is de Longse HT412 PoE switch met 4 poorten.

IP-camera’s met Power over Ethernet

Power over Ethernet is zeer geschikt om bijvoorbeeld IP-camera’s te voeden. IP-camera’s zijn camera’s die met behulp van netwerktechnologie een bepaalde ruimte of omgeving beveiligen. Het kan zijn dat er geen mogelijkheid is om ze te voeden middels een 230 Volt aansluiting. Power over Ethernet kan de oplossing zijn. Doordat deze technologie de uitwisseling van data en de voeding in één kabel combineert, is er geen andere voedingsadapter nodig. De camera’s zijn aangesloten op de netwerkkabel en de PoE of PoE+-technologie realiseert precies genoeg voeding voor de apparaten. De voeding is niet meer en niet minder dan de hoeveelheid waar de apparaten om vragen.

Power over Ethernet buitencamera

Power over Ethernet kan ook worden ingezet om buitencamera’s goed te laten functioneren. Aan de buitenkant van gebouwen of woningen is er vaak geen stroomvoorziening of niet op de plaats waar de camera geïnstalleerd moet worden. PoE is dé oplossing van dit probleem. Met slechts één kabel worden voedingsbronnen buiten overbodig gemaakt en kunnen camera’s zonder problemen geplaatst worden. De camera’s worden aangesloten op de netwerkkabel en functioneren naar behoren door het gewenste gebied vast te leggen. Buitencamera’s kunnen bijna overal geplaatst worden, omdat een voedingsadapter niet meer nodig is om de apparaten te laten werken. Met PoE kunnen buitencamera’s eenvoudig van de juiste hoeveelheid voeding worden voorzien. Hiermee worden de mogelijkheden om buitenshuis een gebied te beveiligen, verhoogd!