Wat zijn de verschillende soorten cameralenzen?

Bij het kiezen van de juiste beveiligingscamera, hoort ook het kiezen van de bijbehorende lens. Geen paniek : de lens hoeft u niet apart te kopen en op de camera te plaatsen. Dat was gebruikelijk met de bewakingscamera’s van voor 2010.  Ook zeer professionele camera’s hebben nog de mogelijkheid om een losse lens te plaatsen, maar het is veel gebruikelijker om een beveiligingscamera te kiezen met daarin de lens vast verwerkt.

Eerst het type lens :

Vast of variabel.  Ter vergelijking : U kunt niet inzoomen met de lens of de lens kan worden versteld en u kunt daarmee inzoomen en uitzoomen.

Een vaste lens kent slechts 1 stand en geeft altijd dezelfde kijkhoek. Een variabel lens kunt u instellen tijdens de installatie of u kunt een gemotoriseerde  lens kiezen, dan kunt u altijd op afstand in en uitzoomen.

De meest gekozen vorm is de vaste lens. U weet wat u in beeld wil brengen en daar is niet erg veel variatie in. De tuin, de auto voor de deur, een deur..  allemaal op een redelijk vaste afstand in een stabiele omgeving. 

Dan de breedte van het beeld dat u wilt zien :

Er zijn wat vuistregels. Bijvoorbeeld : Hoe breder de kijkhoek, hoe minder ver u detail ziet.

Oftewel : een camera die zeer breed kijkt, zal dichtbij alles goed in beeld brengen, maar naarmate het object verder van de camera af is, zal het kleiner worden en minder duidelijk.

Lens kijkhoeken drukken we uit in millimeters. De meest gebruikte versies :

2.8 mm.  Vereweg de meest toegepaste lens in vaste camera’s. De lens geeft een beeld van meer dan 90 graden. Als de camera in een hoek van de tuin komt te hangen, zie je links en rechts de schutting/muur.  Door de breedte van de kijkhoek zal de horizon iets gaan krommen. Dit is echter pas goed zichtbaar bij een beeld met een echt vergezicht. Je hebt immers een horizon nodig om ook daadwerkelijk een kromming te kunnen zien.

cameralenzen 1

4 mm  geeft een kijkhoek van rond de 80 graden, wat ons betreft geeft dit het  meest natuurlijke beeld. In de hoek van een tuin mis je echter links en rechts de grenzen. De schutting of de muur komt minder goed in beeld. Dat is wellicht niet wenselijk. Het is dan ook om deze reden dat een 2.8 mm lens vaker wordt gekozen.

cameralenzen 2

Naarmate het mm getal hoger wordt, verkleint dus de kijkhoek.  Een 6 mm of zelfs 12 mm lens wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt om een deur in beeld te brengen, of wordt toegepast in een smalle steeg. Je wil immers alleen de doorgang in beeld hebben en niet een groot deel van het beeld vullen met bakstenen.

Onderstaand schema geeft een mooi overzicht van de waarden.

cameralenzen-3

Varifocus

Er zijn cameras die een verstelbare lens hebben. Handmatig of gemotoriseerd..  Hier kun je dus de breedte instellen en hoef je niet van te voren te kiezen. De camera’s zijn wat duurder in aanschaf.  We moeten de variofocus niet verwarren met de term PTZ ( Pan Tilt Zoom)  Dat is echt wat anders. Een PTZ camera kan met de lens bewegen en inzoomen. Een verstelbare lens kan alleen inzoomen en alleen de gemotoriseerde lenzen kunnen dit ook nog nadat u ze geïnstalleerd heeft. Door gebruik te maken van de bedienings app kunt u de hoek dan nog steeds veranderen, maar dus niet de kijkrichting.

Advies:

Bij gebruik in de tuin: Kies een 2.8 mm lens en overzie het geheel.

Is het onderwerp dat u in beeld wil hebben verder dan een meter of 15 en gaat het alleen om dat onderwerp? Zoom in. De rest van de tuin valt wellicht uit beeld, maar u heeft er voor gekozen om het onderwerp in beeld te brengen.  Een 6 mm lens is dan wellicht zinvoller.

Twijfelt u? Stuur dan gerust een mail met een foto vanaf de plek waar u de camera heeft bedacht. Omschrijf wat u wil zien en geef aan hoe ver dat object van u vandaan staat. Wij zullen u voorzien van onze mening.