Een witte of een zwarte beveiligingscamera?

In de meeste gevallen is er bij de aanschaf van een beveiligingscamera keuze tussen de kleuren wit of zwart. De keuze voor een bepaalde kleur is voornamelijk een kwestie van smaak. Toch zijn er bepaalde eigenschappen verbonden aan de kleur van de camera’s. Het kan geen kwaad om deze te betrekken bij de keuze voor een beveiligingscamera.

Zwarte camera’s

Zwarte camera’s zijn in opmars. De consument geeft steeds vaker de voorkeur aan beveiligingscamera’s met deze kleur. De donkergekleurde camera’s passen meestal goed bij de stijl van een woning of een interieur. De zwarte kleur vraagt minder aandacht dan de lichte varianten en hierdoor komt het accent niet te liggen op de camera zelf, maar op de rest van de woning. Een feit is dat er bij nieuwbouwhuizen vrijwel altijd gebruik wordt gemaakt van zwartkleurige camera’s.

Witte camera’s

Een tweede kleur die vaak gezien wordt bij camera’s is de kleur wit. De witte camera’s vallen over het algemeen meer op. Het gevolg is dat er aan deze camera’s een signaalfunctie verbonden is. De witte kleur is opvallend en geeft passanten het signaal dat er bij de woning aandacht is geschonken aan de veiligheid. Mogelijk weerhoudt dat inbrekers om een misdrijf te plegen bij een bepaalde woning waar de camera’s zijn geplaatst. Vanzelfsprekend kan de kleur wit ook beter passen bij een bepaalde woning en is de voorkeur sterk afhankelijk van smaak.

De kleur van een camera heeft niets te maken met de technische functionaliteit. In de meeste gevallen wordt een keuze gemaakt op basis van smaak. De laatste jaren is er een opmars te zien van zwarte camera’s. Ook bij nieuwbouwhuizen wordt bijna alleen nog maar gebruik gemaakt van zwarte beveiligingscamera’s. Een witte camera heeft vaak tot gevolg dat er duidelijk wordt gemaakt aan voorbijgangers dat de bewoners hebben nagedacht over de beveiliging van hun woning. Dit komt omdat een lichte kleur aan een woning meer in het oog springt dan een relatief onopvallende zwarte camera. Aan u de keuze!