Wat zijn infraroodcamera’s?

Infraroodcamera’s worden veel ingezet als beveiliging van bijvoorbeeld een woning of een ander soort pand. De buitencamera’s zijn in staat gedetailleerde foto’s en bewegende beelden te maken. Infraroodcamera’s kunnen zeer geschikt zijn om ’s nachts opnames te maken die een goed beeld schetsen van de situatie. Misdrijven, zoals een inbraak, kunnen vastgelegd worden en de foto’s van de personen in kwestie kunnen bijvoorbeeld dienen als bewijsmateriaal. Wat is infrarood precies? Hoe werken de camera’s en wat zijn de mogelijkheden? In onderstaand artikel wordt het uitgelegd!

Wat is infrarood?

Infrarode straling is niet waar te nemen met het menselijk oog. Het bevindt zich in het gedeelte van het lichtspectrum dat onmogelijk te zien is zonder behulp van speciale apparatuur. De infrarode straling kan wel gevoelt worden. Men merkt infrarode straling bij het voelen van warmte van bijvoorbeeld de zon of een vuur. In het merendeel van de gevallen wordt infrarode straling niet opgemerkt, omdat het menselijk lichaam slechts in staat is een klein gedeelte waar te nemen. Alle objecten die een temperatuur boven het nulpunt hebben, stralen bepaald licht uit.

Infraroodcamera’s

Infraroodcamera’s leggen de elektromagnetische straling van objecten vast. Deze infraroodcamera’s, die ook wel warmtebeeldcamera’s worden genoemd, laten zien hoeveel straling bepaalde objecten zenden. Hoe warmer een object of een gedeelte van een object, hoe ‘roder’ de kleur. Koude objecten krijgen een blauwe kleur, warmere objecten neigen naar oranje en rood. Hierdoor zijn mensen zichtbaar en kunnen dieren en andere warme objecten zichtbaar worden gemaakt met een infraroodcamera. Infraroodcamera’s kunnen voor diverse zaken ingezet worden. Denk bijvoorbeeld aan het meten van een geïsoleerde woning. Met een warmtebeeldcamera kan er precies vastgelegd worden welke gedeeltes van een huis meer warmte doorlaten dan anderen. De specialist stemt hier de isolatie op af en krijgt inzichten in de staat van een bepaald huis. Er zijn ook andere manieren waarvoor de infraroodcamera’s ingezet worden. Een voorbeeld hiervan is de inzet van camera’s om een huis te beveiligen.

Beveiligingscamera’s

Infraroodcamera’s zijn zeer geschikt als beveiligingscamera. Er is geen extra licht nodig om in het donker iets vast te leggen, omdat veel camera’s zelf overschakelen naar infrarood bij een tekort aan licht. Bovendien zou licht dat voor het menselijk oog zichtbaar is, kunnen zorgen voor afschrikking van bijvoorbeeld inbrekers. Met een infraroodcamera die goed is geplaatst kunnen objecten eenvoudig worden vastgelegd, zonder dat er een zichtbare lichtbron voor nodig is. En goede plaatsing heeft tot gevolg dat er gedetailleerde opnames kunnen worden gemaakt van nachtelijke activiteiten rond bijvoorbeeld een woning of bedrijfspand.

Het bereik van buitencamera’s

Het is van groot belang dat de infraroodcamera’s goed worden geplaatst. Het zicht moet optimaal zijn om zo veel mogelijk objecten vast te kunnen leggen. Als er sprake is van een misdrijf, moeten de inbrekers goed zichtbaar op beeld zijn. Het is goed om onderzoek te doen naar het bereik van een buitencamera. Het zicht van infraroodverlichting ligt bij de meeste camera’s tussen de tien en vijftig meter. Een advies is om de camera zorgvuldig te testen voor het een definitieve plaats krijgt. De plaats die de camera moet krijgen verschilt per situatie. Als de buitencamera dienst doet als beveiliging van de deur van een woning, dan is het logisch dat de camera in de buurt van de deur geplaatst wordt. Het is echter ook verstandig om na te gaan wat het beeld is van de camera en hoe groot het bereik is. Let op dat bij er geen objecten, zoals planten en struiken, na verloop van tijd het zicht van de camera belemmeren of blokkeren.

Kortom, infraroodcamera’s zijn handige hulpmiddelen om de beveiliging van een huis te optimaliseren. De camera’s nemen straling waar dat van objecten komt en zodoende worden ook ’s nachts nauwkeurige opnames gemaakt. De opnames worden ongemerkt gemaakt. Het infraroodlicht is niet waar te nemen door menselijke ogen. Ongewenste bezoekers worden niet afgeschrikt door een ander soort licht, dat camera’s zonder infrarood nodig hebben om in het donker goede opnames te kunnen maken. Met een infrarood buitencamera worden er, ook in het donker, kwalitatief goede opnames gemaakt. Het bereik verschilt per camera en tijdens het plaatsen moet hier in het bijzonder op worden gelet. Met een goede infraroodcamera wordt de beveiliging van een woning aanzienlijk verhoogd!