Is een beveiligingscamera echt veilig?

Inbraken, vandalisme en andere vervelende incidenten, steeds vaker slaan we de krant open en lezen we weer iets over criminaliteit rondom woningen en bedrijfspanden. Om die reden kiezen steeds meer mensen voor het plaatsen van beveiligingscamera’s. Maar mag u zomaar een beveiligingscamera plaatsen? En belangrijker nog, kijken er geen digitale pottenkijkers mee op de beelden? In deze blog behandelen we alle geruchten rondom beveiligingscamera’s/

Wat wordt er geschreven over de veiligheid van beveiligingscamera’s?

Veel gebruikers van mobiele apps maken zich zorgen over de gegevens die apps verzamelen, hun locatie en het risico op hacking. Dit geldt ook voor camerabeveiliging. Regelmatig komen er topics over beveiligingscamera’s in het nieuws. Van online pottenkijkers uit Azië, tot eenvoudige mogelijkheden om camerabeelden af te tappen. Veel mensen stellen zich terecht de vraag: “Is een bewakingscamera veilig?”

Het delen van beelden van je woning of bedrijf met de buitenwereld is iets wat je liever vermijdt, tenzij het met je familie is, maar dat is een ander verhaal. Daarom is het waarborgen van de veiligheid bij het gebruik van een bewakingscamera van groot belang, en dit aspect wordt vaak verwaarloosd. Bedenk ook dat de beveiliging van uw netwerk zo sterk is als de zwakste schakel. Dus plaats niet zomaar een eenvoudige camera in uw netwerk, want dat opent mogelijk de deur voor kwaadwillenden.

Hoe kan ik mijn beveiligingscamera beschermen tegen hackpogingen?

Het beveiligen van beveiligingscamera’s tegen hacking en online pottenkijkers is van groot belang. Hier zijn enkele maatregelen die u kunt nemen:

  1. Sterke wachtwoorden: Zorg ervoor dat u sterke, unieke wachtwoorden gebruikt voor zowel de camera’s zelf als de bijbehorende software of apps. Vermijd eenvoudige wachtwoorden en gebruik liever een combinatie van letters, cijfers en speciale tekens.
  2. Regelmatige firmware-updates: Houd de firmware van uw beveiligingscamera’s up-to-date. Fabrikanten brengen regelmatig updates uit om beveiligingslekken te dichten en nieuwe beveiligingsfuncties toe te voegen. Controleer regelmatig op beschikbare updates en installeer deze indien nodig.
  3. Netwerkbeveiliging: Zorg ervoor dat uw thuis- of bedrijfsnetwerk goed beveiligd is. Gebruik een firewall en configureer uw router om ongeautoriseerde toegang te voorkomen. Maak gebruik van versleutelde draadloze verbindingen (WPA2) en beperk de toegang tot uw netwerk tot vertrouwde apparaten.
  4. Verander de standaardinstellingen: Wijzig de standaardinstellingen van uw beveiligingscamera’s. Dit omvat het wijzigen van de gebruikersnaam en het wachtwoord van het administratieve account, evenals het uitschakelen van onnodige functies zoals UPnP (Universal Plug and Play).
  5. Gebruik van een beveiligde verbinding: Zorg ervoor dat de verbinding tussen uw camera’s en de software of app waarmee u ze bedient, is beveiligd met behulp van versleutelingsprotocollen zoals SSL/TLS. Dit voorkomt dat hackers uw videostream kunnen onderscheppen.
  6. Beperk externe toegang: Als u externe toegang tot uw camera’s wilt hebben, overweeg dan het gebruik van een Virtual Private Network (VPN). Hiermee kunt u een veilige verbinding tot stand brengen tussen uw externe apparaat en uw thuis- of bedrijfsnetwerk.

Is een bewakingscamera veilig?

Het is onvermijdelijk om beveiligingscamera’s met het internet te verbinden, maar het is essentieel om dit op een veilige manier te doen. Een goedkope camera met onbetrouwbare software kan grote gevolgen hebben voor uw beveiligde netwerk. Gebruik dan ook hoogwaardige apparatuur met goed doordachte software, die ook regelmatig wordt bijgewerkt door de fabrikant. Het is belangrijk om te beseffen dat gerenommeerde bewakingscamerafabrikanten, zoals Hikvision, hun beveiligingsproducten goed op orde hebben. U kunt dus gerust zijn.

Wees voorzichtig bij het kiezen van een bewakingscamera en laat u niet verleiden door de eerste de beste aanbieding. Let vooral op bij goedkope camera’s die worden aangeboden op “Oosterse groothandelwebsites”. Deze camera’s kunnen OEM-versies zijn, wat betekent dat het vaak Chinese klonen zijn met eigen software. Het is raadzaam om deze te vermijden.

Meer informatie?.

Bij Security Discounter staan we graag voor u klaar om u meer te vertellen over beveiligingscamera’s. Onze experts kunnen u adviseren over de beste camera’s die voldoen aan uw specifieke beveiligingsbehoeften. Neem vandaag nog contact met ons op en geniet van gemoedsrust met onze hoogwaardige beveiligingsoplossingen.