Gebruik maken van rookmelders
Mocht er plotseling binnen in huis een brand ontstaan, dan is het wel van groot belang om tijdig gealarmeerd te worden om zo eventuele ramp te kunnen voorkomen. Een rookmelder is in staat om de rookdeeltjes van een beginnende brand te detecteren en om vervolgens alarm slaan. Tegenwoordig zijn er ook veelal gecombineerde co- en rookmelders te verkrijgen. Een rookmelder is een must have voor iedere woning, bedrijfspand of andere ruimte en is een belangrijk onderdeel wat betreft de brandpreventie. Het is van groot belang dat men zich bewust is van alle mogelijke scenario’s bij een eventuele brand en op tijd gealarmeerd worden en in staat zijn om actie te ondernemen. Voor de optimale inrichting van de brandpreventie dient u in meerdere ruimtes rookmelders te plaatsen en daarbij is het verstandig om deze apparaten met elkaar in verbinding te laten staan.
Plaatsing van rookmelders
Voor een goede brandveiligheid van uw woning en een optimale inrichting van uw brandpreventie dient u minimaal één rookmelder per verdieping te installeren. Een rookmelder moet tegen het plafond aan worden geplaatst. Dat komt doordat warmte en rook opstijgt en de rookmelder beter in staat is om het te detecteren. Een rookmelder wordt vaak in de hal of op de overloop geplaatst. Daarbij wordt vaak rekening gehouden met eventuele vluchtroutes. Een rookmelder kunt u eenvoudig zelf bevestigen door het met schroeven te monteren of door het met speciale dubbelzijde tape vast te plakken. Het is belangrijk om een rookmelder centraal te plaatsen en om wel minimaal 50 centimeter afstand te houden van een muur of hoek. Verder dient u de rookmelders niet te plaatsen bij mechanische ventilatie of op plekken waar het heel erg tocht.
Connectiviteit van rookmelders
Een rookmelder is een zelfstandig apparaat dat zowel op zichzelf, als in verbinding met andere rookmelders goed functioneert. Het is namelijk mogelijk om verschillende standalone rookmelders aan elkaar te linken. Online zijn er verschillende soorten koppelbare rookmelders in meerdere typen verkrijgbaar en kunt u kiezen tussen verschillende merken, zoals Z-Wave en Zigbee. Als u ervoor kiest om gebruik te maken van meerdere rookmelders en om deze apparaten aan elkaar te koppelen, dan zullen alle gekoppelde rookmelders alarm slaan wanneer er één rookmelder een mogelijke brand detecteert. Een set van koppelbare rookmelders zorgt voor meer veiligheid dan een standalone rookmelder, want de apparaten hebben meer detectiepunten om een mogelijke brand te detecteren.