De belangrijkste dingen waar je op moet letten voor het aanschaffen van een IP camera

IP-camera’s zijn bedrade of draadloze beveiligingscamera’s die zowel binnen als buiten kunnen worden gebruikt. Deze camera’s maken gebruik van het internet. Hiermee kunnen ze zowel geluid als beeld livestreamen. Hierdoor kun je op afstand alsnog alles waarnemen wat er gebeurt bij uw woning. De ultieme keuze dus voor het beveiligen van uw woning. De vraag is nu: waar moet ik nou op letten bij het aanschaffen van zo’n IP camera? Dat wordt beantwoord in deze blogpost.

Welke manier van een IP camera installeren is voor jou het meest relevant?

Het installeren van een IP camera hoeft geen ingewikkelde uitdaging te zijn. Als u niet de meest handige bent met technologie, dan raden wij de draadloze IP camera’s aan. Als u liever een zo stabiel mogelijk videobeeld heeft, dan raden wij de bedrade IP camera’s aan.

Draadloze IP-camera installeren: wat houdt dat allemaal in?

Een draadloze IP camera erft deze naam omdat het geen kabels nodig heeft voor de internetaansluiting. De internetaansluiting gaat via de lokale WiFi verbinding. Dit betekent niet dat de installatie volledig kabelvrij is. Soms is er namelijk een stroomkabel nodig. Er zijn wel IP-camera’s die volledig draadloos zijn, die maken gebruik van een accu of batterij voor de stroomvoorziening. 

In principe zijn alle draadloze IP-camera’s binnen een aantal minuten geïnstalleerd. Geweldig voor mensen die niet technisch zijn aangelegd, of voor mensen met weinig tijd. Vergeet niet om de IP-camera niet ver van de router te plaatsen. Anders krijgt de camera wellicht geen signaal.

Bedrade IP-camera installeren: wat zijn de voordelen op een draadloze camera?

Een bedrade IP camera heeft in tegenstelling tot een draadloze camera wel kabels nodig voor de internetaansluiting. Door het gebruikmaken van een LAN-kabel krijg je stabiel beeld. Ook op lange afstanden is dit mogelijk, omdat je niet gelimiteerd bent door de router. In het algemeen is de kwaliteit beeldmateriaal hoger omdat de camera rechtstreeks is aangesloten aan het internetnetwerk.

Houd er wel rekening mee dat er kabels gelegd moeten worden om deze afstanden te bereiken. Dit kan uitlopen tot veel werk en tijd. Gelukkig hoeft dit maar een keer gedaan te worden en heb je daarna beter beeld dan bij een draadloze IP-camera. Een bedrade IP-camera installeren is het waard als je technisch bent aangelegd en wat extra tijd over hebt voor stabieler beeldmateriaal.

Hoe wil je de beelden gaan opslaan op de IP camera?

Er zijn twee verschillende opties voor het opslaan van de beelden. Kies je voor voortdurende opnames of kies je voor opnames op basis van bewegingsdetectie? Voortdurende opnames zullen meer geheugen gebruiken vanwege de constante opname. Opnames op basis van bewegingsdetectie zijn daarentegen efficiënter met het geheugen van het opslagmedium. 

Ook zijn er verschillende opslagmedia om de beelden van je IP-camera in op te slaan. Zo kun je gebruik maken van een SD-kaart (let op: niet alle camera’s zijn met een SD-lezer uitgerust). Hier zit vaak een minimum en maximum GB geheugen op, tussen de 16GB & 128GB. SD-kaarten zijn een prima keus als je opnames maakt op basis van bewegingsdetectie.

Nvr AFBEELDING De belangrijkste dingen waar je op moet letten voor het aanschaffen van een IP camera

Verder kun je ook een NVR (Network Video Recorders) gebruiken om de beelden op te slaan en terug te kijken. Een NVR sluit je aan op je netwerk en de beelden worden vervolgens in jouw netwerk opgeslagen. Je kunt ook meerdere IP-camera’s aansluiten aan een NVR, waardoor het uitstekend is voor als je meerdere camera’s wilt installeren.

Internet: Snelheid & Veiligheid

De functionaliteit en veiligheid van een IP-camera is gebonden aan de snelheid en veiligheid van uw internetnetwerk. 

Internetsnelheid:

Als je slechte internetverbinding hebt, dan is het af te raden om een draadloze IP-camera aan te schaffen. Anders heb je kans op slecht kwaliteit beeldmateriaal. Zorg bijvoorbeeld dat je router op een centrale plek binnen uw woning staat. Denk ook aan het signaal dat door de muren naar buiten moet voor buitencamera’s. Als dit signaal niet goed aankomt dan gaan er misschien beelden ontbreken.

Internetveiligheid:

Het is cruciaal dat je internet netwerk goed beveiligd is. Dit kun je doen door het instellen van een sterk wachtwoord. Als je netwerk niet goed beveiligd is, kunnen hackers je beelden stelen, wissen of zelfs de bediening van je camera overnemen!

Mogelijke Netwerk Overbelasting

Het kan zo zijn dat je netwerk een enkele IP-camera goed kan laten werken, maar dat het bij meerdere camera’s in combinatie niet zo is. Meerdere camera’s kunnen ervoor zorgen dat je internet netwerk overbelast raakt. Houd er dus rekening mee dat je internet netwerk krachtig genoeg is voor het installeren van meerdere IP-camera’s.

Hoe lang gaat een IP camera mee?

De levensduur van een IP-camera kan beïnvloed worden door meerdere factoren. Regelmatige controles houden kunnen een cruciale rol spelen tijdens het onderhouden van een IP-camera. Bijvoorbeeld na een regenachtige dag controleren of er water in het systeem is gekomen. Dat zou namelijk de levensduur aanzienlijk kunnen verkorten. Over het algemeen gaan IP-camera’s zo’n 10 jaar lang mee, mochten ze met liefde behandeld worden.

IP Camera kopen?

Heeft dit artikel je nou overtuigd om een IP-camera aan te schaffen? Dan ben je bij ons ook gelijk op de juiste bestemming. Of je nu zoekt naar een binnen- of buiten IP-camera, SecurityDiscounter biedt het allemaal aan.