Verschillende soorten rookmelders
Een rookmelder is een veelgebruikt apparaat dat eigenlijk wel in iedere woning en bedrijfspand te vinden is. Bij de vorming van brandlucht in huis wilt u natuurlijk wel spoedig gealarmeerd worden, zodat u direct actie kunt ondernemen en uzelf in veiligheid kunt brengen. Afhankelijk van het type rookmelder die u kiest, heeft u de keuze uit extra functies of bepaalde gewenste eigenschappen van een rookmelder. Er zijn rookmelders die op batterijen of op accu werken, maar er zijn ook rookmelders die aangesloten moeten worden op het netstroom. Rookmelders die op batterijen of op accu werken bieden u veel meer keuzevrijheid wat betreft de plaatsing van de rookmelder. U kunt deze rookmelders op iedere gewenste plek in huis plaatsen. Rookmelders die op het netstroom zijn aangesloten, moeten dichtbij de plek van het vaste stroompunt geplaatst worden.
Toegang krijgen tot de rookmelder
Er zijn meerdere soorten en typen rookmelders en die functioneren vrijwel op dezelfde wijze, echter verschillen deze apparaten wat betreft het gebruik van extra functies. De functie van een basis rookmelder is het detecteren van rookdeeltjes uit de lucht. Maar er zijn ook slimme rookmelders die een draadloze verbinding kunnen maken met uw smartphone. Vaak loopt de draadloze verbinding van een rookmelder via WiFi. Bij slimme rookmelders kunt u met uw telefoon toegang krijgen tot de rookmelder. Naast dat de slimme rookmelder bij detectie van brand een alarm kan geven, ontvangt u ook op uw smartphone een pushbericht van een eventuele brand. Op die manier weet u direct wat er thuis speelt en kunt u onmiddellijk actie ondernemen. Overigens kunt u slimme rookmelders ook eenvoudig integreren in uw slimme woning.
Verbinden van meerdere rookmelders
Het advies voor ieder huishouden is om gebruik te maken van meerdere rookmelders en om minimaal één rookmelder per verdieping te gebruiken. Daarbij kunt u ervoor kiezen om deze rookmelders in verbinding met elkaar te laten staan. Het voordeel daarvan is dat de rookmelders op die manier met elkaar samenwerken. Op het moment dat één rookmelder brandlucht in huis detecteert, dan zullen ook de andere rookmelders afgaan. Bent u in de slaapkamer, maar ontstaat er een brand in de keuken? Dan zullen alle rookmelders afgaan en wordt met andere woorden het hele huis gealarmeerd en gewaarschuwd. Op deze manier wordt iedereen tijdig op de hoogte gesteld van een mogelijke brand. Dat draagt bij aan de brandveiligheid van uw woning en het zorgt voor een veiliger gevoel.