Het gebruik van dashcams wordt steeds populairder. Ze bieden de mogelijkheid om prachtige routes vast te leggen en kunnen soms ook dienen als bewijsmateriaal bij een ongeval of schade. Het gebruik van een dashboardcamera kan echter ook problemen met zich meebrengen.
In deze blog nemen we u mee langs de voordelen van dashcams en behandelen we de wetgevingen die komen kijken bij het registreren van videobeelden.
De voordelen van dashcams
Dashcams bieden diverse voordelen voor automobilisten. Hieronder worden enkele van deze voordelen beschreven:
- Bewijsmateriaal bij ongevallen: Een van de belangrijkste voordelen van dashcams is dat ze kunnen dienen als waardevol bewijsmateriaal bij verkeersongevallen. De camera legt de situatie op de weg vast, waardoor de feitelijke toedracht van een ongeval kan worden vastgesteld. Dit kan helpen bij het bepalen van de aansprakelijkheid en het versnellen van verzekeringsclaims.
- Bescherming tegen fraude: Dashcams kunnen ook bescherming bieden tegen frauduleuze verkeersclaims, zoals bewust veroorzaakte aanrijdingen om verzekeringsgeld op te eisen. De beelden van de dashcam kunnen duidelijkheid verschaffen over de omstandigheden en eventuele opzettelijke acties van andere weggebruikers.
- Verbeteren van rijgedrag: Door de aanwezigheid van een dashcam zijn automobilisten zich meer bewust van hun rijgedrag. Ze weten dat hun acties worden vastgelegd, wat kan leiden tot een verantwoordelijker en defensiever rijgedrag. Dit kan helpen om het aantal verkeersovertredingen en ongevallen te verminderen.
- Documenteren van mooie routes: Dashcams bieden ook de mogelijkheid om prachtige routes en landschappen vast te leggen tijdens het rijden. Dit kan automobilisten helpen om waardevolle herinneringen te bewaren en deze later met anderen te delen.
Zijn dashcams verboden?
Nee! In de meeste gevallen bestaat er geen specifieke wetgeving die het gebruik van een dashcam verbiedt of toestaat. Toch kan het gebruik van een dashcam problematisch zijn vanwege privacywetgeving en/of het filmen in openbare ruimtes. Met een dashcam worden beelden geregistreerd waarop personen direct of indirect geïdentificeerd kunnen worden, bijvoorbeeld via kentekenplaten. Het is over het algemeen niet toegestaan om deze opnames zonder toestemming van de gefilmde personen te publiceren.
Daarnaast geldt dat de dashcam op zo’n manier moet worden geplaatst dat het zicht van de bestuurder niet wordt belemmerd. Het gebruik van de dashcam mag de bestuurder niet afleiden. In veel landen is het tijdens het rijden bijvoorbeeld niet toegestaan om de camera te bedienen.
“Bij publicatie van aanwezige beelden in Nederland, moet u rekening houden met de privacy-wetgeving. Publicatie van beeldmateriaal kan verboden zijn als personen gemakkelijk zijn te identificeren.”
Wees u bewust van de regelgevingen
Het is belangrijk om je bewust te zijn van de regels en wetten met betrekking tot het gebruik van dashcams, zowel in Nederland als in andere landen waar je mogelijk gebruik van wilt maken. Het naleven van de privacyvoorschriften en het zorgvuldig gebruik van de dashcam kunnen bijdragen aan een veilige en verantwoorde ervaring.
Wilt u meer informatie over de dashcams? Neem dan gerust contact met ons op. We staan u graag te woord. Ons aanbod aan dashcams treft u hier.