Voordat u een verborgen camera gaat plaatsen, is het goed om te weten wanneer het plaatsen ervan strafbaar is. Ook al hebben we de beste bedoelingen, we moeten ons aan de regels houden. Zo mogen we dit alleen inzetten als er echt geen andere mogelijkheid is om ons doel te bereiken en mag dit in de meeste gevallen alleen tijdelijk zijn. In deze blog leest u alles over verborgen camera’s en wat u wel en niet mag.
Stel uzelf de vraag” Waarom wil ik een verborgen camera plaatsen?
Een verborgen camera plaatsen mag niet zomaar. Zeker wanneer deze in een professionele setting wordt gebruikt. De belangrijkste regel bij verborgen bewakingscamera’s is dat het alleen mag als het niet anders kan. Kunnen we het plaatsen van onze onzichtbare camera rechtvaardigen? Dan is dit niet per definitie strafbaar.
DPIA: Een belangrijke stap voordat u een camera plaatst
Wilt u als werkgever een verborgen camera plaatsen? Dan moeten we altijd eerst een data protection impact assessment (DPIA) uitvoeren. Op de website van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) kunt u hier alles over lezen, bijvoorbeeld op welke manier u een DPIA moet uitvoeren.
Waar mag u een verborgen camera plaatsen?
Het gebruik van een verborgen camera is te allen tijde strafbaar op een aantal locaties. In dit geval gelden namelijk dezelfde regels als voor iedere andere beveiligingscamera. Sommige locaties spreken voor zich, denk bijvoorbeeld aan wc’s. Daarnaast mogen we onze verborgen beveiligingscamera niet in een pashokje ophangen. Ook al zijn we winkelier en vermoeden we dat daar veel gestolen wordt, we schenden hiermee de privacy van onze klanten.
Mag u een verborgen camera buiten plaatsen?
Willen we een verborgen camera buiten ophangen? Bijvoorbeeld om ons huis of bedrijfspand te beschermen tegen inbraak of vandalisme? Dan moeten we goed opletten of dit de enige manier is om ons doel te bereiken. Is dit niet het geval? Dan is onze verborgen camera strafbaar, omdat we altijd kenbaar moeten maken dat er sprake is van camerabewaking.
Mag u een verborgen camera in huis plaatsen?
Willen we een geheime camera in ons eigen huis plaatsen? In principe zijn we hier vrij in, maar als er andere personen gefilmd worden, begeven we ons al snel op strafbaar terrein. En weten we precies wanneer er mensen over de vloer komen? Zodra we onaangekondigd bezoek filmen, is er sprake van privacyschending, en in dit geval is onze verborgen camera absoluut strafbaar.
De enige uitzonderingen op privacyschending in het geval van een verborgen camera in huis zijn mensen die zelf ‘wederrechtelijke’ dingen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan een inbreker of aan een oppas waarbij duidelijke aanwijzingen zijn dat deze onze kinderen verwaarloost of mishandelt. Ook in deze gevallen geldt dat het alleen toegestaan is als er geen andere mogelijkheid is.
Mag u een verborgen camera in de auto plaatsen?
Mogen we met een camera onze auto beveiligen wanneer we alleen onze auto filmen en niet de openbare weg? Ook in dit geval moeten we dit in principe kenbaar maken. Een verborgen camera plaatsen mag dus alleen tijdelijk als we geen andere oplossing zien.
Een geheime camera in onze auto plaatsen valt niet onder een “aangebrachte” camera. Hierdoor gelden andere regels. We mogen in Nederland namelijk filmen onder de noemer ‘vrije nieuwsgaring’, maar mochten we onze beelden willen publiceren, dan moeten we rekening houden met het portretrecht wanneer personen of persoonsgegevens zoals nummerborden herkenbaar in beeld zijn.
Meer weten over verborgen camera’s?
Bent u er nog niet helemaal over uit of een verborgen beveiligingscamera voor u de beste oplossing is? Neem vrijblijvend contact met ons op om persoonlijk advies te ontvangen. We staan u graag te woord!