De allerbeste manier om een ongewenste bezoeker af te schrikken is door het ophangen van een beveiligingscamera. Het wordt steeds normaler voor particulieren om zelf een beveiligingscamera op te hangen. Sinds Februari hangen er meer dan 69.400 beveiligingscamera’s bij particulieren in Nederland. Videomateriaal is immers een van de sterkste bewijsmiddelen die je kan hebben als er wat gestolen of vernield wordt. Toch zijn er een aantal regels voor het ophangen en gebruiken van een beveiligingscamera in Nederland. Nu vraag je je wellicht af: wat zijn deze regels nou precies?
Inhoudsopgave
Waar mag je wel of geen beveiligingscamera’s plaatsen?
Ben je van plan een beveiligingscamera buiten uw huis op te hangen? Dat mag gelukkig zonder veel gedoe in Nederland. Waar je wel op moet letten, is dat je je houdt aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Hierbij is de belangrijkste regel dat je alleen je eigen bezittingen op beeld hebt. De mooie tuin van je buurman mag dus niet in beeld staan volgens deze wetgeving. Grenst je voordeur direct aan de openbare weg? Dat is niet het einde van de wereld. In dit geval moet je duidelijk communiceren naar de buurt waar er camera’s hangen.
Belangrijkste regels ophangen beveiligingscamera
- Probeer mensen in de omgeving goed te informeren over het bezitten van beveiligingscamera’s, dit kan bijvoorbeeld door middel van een bordje waarop staat dat er camera’s hangen.
- Bewaar de beelden voor een korte termijn. Bewaar dus niet wekenlang dezelfde camerabeelden.
- Deel niet zo maar de beelden van je camera’s op sociale media! Vooral niet als er voorbijgangers herkenbaar in beeld staan. Vraag eventueel toestemming mocht je dit willen uploaden.
- Maak de gezichten van voorbijgangers onherkenbaar door ze te blurren.
- Beveilig de camerabeelden, dat niet zo maar iemand er bij kan. Als je op de Cloud de beelden opslaat, gebruik bijvoorbeeld een sterk wachtwoord.
- Respecteer de privacy rechten van je buurtbewoner!
Heb je een vergunning nodig voor het plaatsen van een camera?
Je hebt geen vergunning nodig om een bewakingscamera op te hangen of te kopen in Nederland. Je hebt gewoon het recht om camera’s buiten op te hangen om je eigen woning te beveiligen en je eigendommen te beschermen.
Hoe hoog mag een buitencamera worden opgehangen?
De optimale hoogte van een beveiligingscamera buiten verschilt per camera. Hoe hoger die hangt, hoe meer je op beeld hebt. In principe is er geen wetgeving die je limiteert in hoe hoog je de bewakingscamera mag ophangen. Daarentegen als je de bewakingscamera te hoog hangt, dan zijn de voorbijgangers niet meer goed te zien.
De ideale hoogte van een beveiligingscamera ligt aan de kijkhoek en hoe scherp de resolutie van de camera is. Als de functie van de beveiligingscamera is om gezichten en personen te herkennen, dan is tussen de 2 tot 3 meter hoog ideaal. Op deze hoogte kunnen de camera’s goed de gezichten opvangen. Ook houd je zo nog een goed overzicht van de rest van de omgeving.