Welke melder moet ik kopen als ik rook of vape? 

Rookt of vapet u in huis? Of zijn er werknemers of scholieren die zo nu en dan de regels overtreden en een sigaret opsteken? Grote kans dat de rookmelder vroeg of laat ongewenst af gaat. En hoewel de rook van een sigaret of vape doorgaans lichter is dan rook door vuur, kan de rookmelder soms moeilijk het onderscheid maken. 

In deze blog benoemen we enkele tips om te voorkomen dat de rookmelder alarm slaat wanneer u rustig staat te roken of vapen. 

Hoe voorkomt u dat de rookmelder afgaat tijdens het vapen?

Natuurlijk zit u niet te wachten op een rookmelder die zonder reden afgaat. De deeltjes van rook door sigaretten en vapes verdampen weliswaar sneller dan rook door vuur, ze kunnen er alsnog voor zorgen dat de rookmelder activeert. Met name wanneer de ruimte slecht is geventileerd en u met meerdere personen aan het roken of vapen bent. 

Toch zijn er verschillende manieren om ervoor te zorgen dat de rookmelder niet afgaat wanneer u in de woning wilt roken. We vertellen er graag meer over. 

1 – Kies voor een rookmelder met hittesensor

Een effectieve manier om te voorkomen dat een rookmelder alarmeert bij het detecteren van rook door sigaretten, is door te kiezen voor een rookmelder met een hittesensor. Denk bijvoorbeeld aan de rook- en hittemelder van Kidde . Deze melders reageren op temperatuurstijgingen in plaats van rook, wat betekent dat ze niet afgaan door rook of damp van sigaretten en vapes. 

2 – Zorg voor goede ventilatie of rook uit het raam

Wilt u toch in uw woning blijven roken? Zorg er dan voor dat er wat ramen open staan om te zorgen voor een goede luchtcirculatie. De rook kan dan sneller ontsnappen en zal niet blijven hangen. Dit verkleint de kans op een vals alarm aanzienlijk. U kunt natuurlijk ook direct bij een open raam roken, zodat de rook naar buiten wordt afgevoerd in plaats van in de kamer te blijven hangen.

3 – Houd afstand van de rookmelder

Misschien wel de eenvoudigste oplossing. Hoe verder u van de rookmelder vandaan blijft tijdens het roken, des te groter de kans dat deze geen vals alarm geeft. De damp van de sigaret of vape is, tegen de tijd dat deze in de buurt komt van de rookmelder, dan nagenoeg verdwenen. De kans is dan nihil dat een rookmelder dit oppakt. 

Een kwalitatieve rookmelder kopen? Security Discounter  

Zoekt u naar kwalitatieve en betrouwbare rookmelders in uw woning of bedrijfspand? Bij Security Discounter vindt u een uitgebreid assortiment aan rookmelders die voldoen aan de hoogste veiligheidsnormen. Zo weet u zeker dat u investeert in de veiligheid van uw omgeving. 

Onze specialisten denken graag met u mee wanneer u te maken heeft met specifieke vraagstukken. We voorzien u van deskundig advies zodat u de juiste rookmelders vindt voor uw woon- of werkruimte.