Sinds 1 juli 2022 is het verplicht om op iedere woonverdieping in Nederland minimaal één rookmelder te hebben. En dat is zeer logisch, want rookmelders redden levens en kunnen ernstige schade aan uw woning voorkomen. Maar waar plaatst u die rookmelders nu precies? En hoe zorgt u ervoor dat ze optimaal werken? In deze blog beantwoorden wij al uw vragen over de rookmelder.
Waarom zijn rookmelders verplicht?
Jaarlijks krijgen veel mensen te maken met een plotselinge woningbrand. En hoewel u wellicht denkt, dat gebeurt mij niet, zijn er in Nederland jaarlijks honderden woningbranden met dodelijke slachtoffers. De meeste slachtoffers vallen ‘s nachts, wanneer mensen slapen en de geur van brand of rook niet ruiken. Een rookmelder detecteert zeer vroeg dat er sprake is van een opkomende brand en alarmeert u tijdig om actie te ondernemen.
Dat geeft u een cruciale voorsprong om andere bewoners en dieren wakker te maken, wellicht zelf de brand te kunnen doven of hulpdiensten in te schakelen. Een prettig idee.
Een rookmelder ophangen: In welke ruimtes?
Dat de aanwezigheid van een rookmelder een meerwaarde is, moge duidelijk zijn. Maar wat is nu eigenlijk de juiste plek om de rookmelder te plaatsen? Rookmelders dienen geïnstalleerd te worden op strategische locaties in uw woning. Het is met name belangrijk dat er in of vlak bij iedere ruimte een rookmelder is, zodat brand of rook snel wordt opgemerkt. Met name de volgende verdienen speciale aandacht:
- Slaapkamers: Wanneer u slaapt is het van belang dat een rookmelder aanwezig is om tijdig rook of brand te detecteren en u te waarschuwen.
- Hallen, garages en bijkeukens: Vaak zijn dit de vluchtwegen naar buiten wanneer er sprake is van brand. Daarom is het cruciaal om hier rookmelders te installeren om vroegtijdig gealarmeerd te worden bij rookontwikkeling.
- De woonruimte: Indien uw woonkamer groter is dan gemiddeld, is het de moeite waard om twee rookmelders op te hangen.
Hoeveel rookmelders heeft u nodig?
Het aantal rookmelders dat u minimaal nodig heeft, hangt af van het aantal etages in uw woning. Het is namelijk verplicht om iedere verdieping te voorzien van een rookmelder. Toch zijn er ook andere ruimtes waar een rookmelder sterk wordt aanbevolen, waardoor u er al snel meer nodig kunt hebben. Woont u in een rijtjeswoning? Dan wordt het aangeraden om tussen de 4 en 6 rookmelders op te hangen.
Waar rookmelder plaatsen bij schuin plafond?
Bij een schuin plafond moet u de rookmelder niet op het hoogste punt installeren. Rook stijgt weliswaar op, maar in hoeken en bij schuine plafonds kan de rook zich ophopen in de nok, voordat het de melder bereikt. De beste plaats voor een rookmelder met een schuin plafond is dan ook:
- Op 90 centimeter afstand van het hoogste punt van het plafond. Zo zit de melder dicht genoeg bij de nok om rook tijdig te detecteren, maar niet zo hoog dat hij te ver van de leefruimte hangt.
- Minimaal 50 centimeter van hoeken en muren. Dit zorgt ervoor dat de rookstroom niet wordt belemmerd.
Extra zekerheid met gekoppelde rookmelders
Een rookmelder kan een behoorlijk geluid maken wanneer er sprake is van brand. Toch bestaat er een kans dat u deze niet behoort, bijvoorbeeld wanneer u in de woonkamer de televisie hebt aanstaan, terwijl boven op zolder het alarm afgaat. Met gekoppelde rookmelders wordt u altijd gealarmeerd wanneer er één rookmelder afgaat. Waar u zich ook bevindt in de woning.
Hoe plaatst u de rookmelders?
Een rookmelder is vandaag de dag gemakkelijk te plaatsen op twee manieren:
Bevestiging met een sticker: Gebruik de meegeleverde, dubbelzijdige stickers om de rookmelder eenvoudig aan het plafond te bevestigen. Zorg ervoor dat het oppervlak schoon en droog is voor een goede hechting.
Vastschroeven: Ook kunt u de rookmelder vastschroeven aan het plafond. Gebruik hiervoor de bijgeleverde schroeven en pluggen, in combinatie met een boormachine om de juiste montagepositie te bepalen.
Waar u de rookmelders niet moet plaatsen
Er zijn ook een aantal ruimtes waarbij wordt afgeraden om rookmelders te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan vochtige ruimtes zoals de badkamer en keuken, waar condensatie of kookdamp kan zorgen dat de rookmelder te snel kan activeren, wat resulteert in valse alarmen.
Maar ook op algemene plekken waar het veel tocht is, zoals dicht bij ventilatieopeningen of luchtroosters, kan de rookmelder onbedoeld geactiveerd worden door luchtstromen, wat de betrouwbaarheid van de meldingen kan beïnvloeden.
Meer weten over rookmelders in uw woning?
Bij Security Discounter vindt u een ruim assortiment aan kwalitatieve rookmelders die niet alleen adequaat handelen bij brandgevaar, maar ook voldoen aan de laatste Europese normen (NEN 1069).
Wij hebben bij Security Discounter daarnaast de beschikking over een aantal specialisten op het gebied van brandpreventie en inbraakbeveiliging. Onze specialisten kunnen al uw vragen beantwoorden wat betreft de verschillende rookmelders en de installatie daarvan. Dus mocht u nog extra hulp nodig hebben, neem dan gerust contact op met een van onze specialisten.